duminică, 26 iulie 2015

TEAMA DE ATASAMENT. NARCISISTUL


 

CÂND DISPARE

După o întâlnire de neuitat , el a „dispărut” pentru câteva zile sau săptamâni ( nu raspunde la mesajul tău  de pe telefon sau reactioneză vag la intrebarile tale) ...și apoi reapare brusc , ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat iar tu ai fost pe cale să-l ștergi din cartea de telefon si viața ta.

Și atunci când binevoiește să te sune după o lungă tăcere, furia pe care ai acumulat-o in această fază  de „black-out news” se topeste  ca zăpada la soare și tot ce prevestea norii negri asupra relatiei tale s-a încheiat cu o recurență împotriva oricărei logici și scop comun.

Dacă  te-ai recunoscut în această descriere , ar trebui să știi că este o dinamică  foarte frecventă: prea multe femei sunt prinse într-o relație ambivalentă în care momentele de implicare și dăruire sunt combatute de sentimente de închidere  și răceală.

În plus față de ambivalența , caracteristica  distinctivă a acestor relații este lipsa  unei planificări si  a unei implicari, cu toate că sunteti  împreună de ani de zile iar tu te-ai obișnuit ca el să decidă timpul și modul cum vreți să vă petreceți timpul liber împreună.

Paradoxul este că, in ciuda acestor evenimente tu te încăpățânezi să suferi și a te detașa de acest obicei uneori poate fi foarte dificil.

Acest articol analizează pe scurt  câteva dinamici  psihologice  care pot fi folosite cu succes atunci când tu te temi de angajament.


1.    Motivele tale : iluzia de a schimba ceva la el.

Unul dintre motivele pentru care o femei dorește acest lucru este relația dificilă , sătulă de minciuni și ambivalența care caraterizează acest tip de relație.

Însă dacă ar fi fost mereu rece și insensibil ( cum este acum , de cele mai multe ori) , ar fi fost usor pentru a încheia o relație care nu dă nimic bun, doar durere și respingere. 

Dar, pentru a parafraza  celebra piesa de Mina , „bun este momentul potrivit , când el este capabil de a deveni un altul”, ce va fi capabil de sensibilitate , implicare și pasiune care să conducă la un acord aproape magic între cei doi parteneri și o relație de durată.

Dar de obicei , însă este exact pe dos:  relația cu el , cu timpul devine tot mai nesatisfăcătoare și distantă.

Însa în fața comportamentului ambiguu al partenerului , femeia face greșeala să-l justifice , să creadă că afirmatiile sale sunt datorate doar de teama că din prea multa dragoste uneori poate fi sufocantă.

Din pacate , acest lucru nu se intâmplă, pentru că chiar dacă el a primit toată dragostea din lume, vă va dezamăgi oricum, pentru că nu este capabil să rămână stabil intr-o relație și să se angajeze in mod serios in acea relație.

În cele mai multe cazuri, multe persoane au dificultăți serioase legate de afecțiune și hotărăsc să trăiască o viața care nu le aparține, fascinați de capacitatea lor de a iubi și de a construi o relație , dar nevoile celuilalt sunt grav afectate. Acești oameni au dificultăți serioase cu intimitatea și, deși pot avea izbucniri de pasiune și sensibilitate nu pot iubi niciodată complet și definitiv o singură persoană.

Aceste dificultăți emoționale sunt esențiale pentru patologia narcisistă, o boală care este foarte comună și care se exprimă prin incapacitatea  de a iubi in cel mai deplin sens al cuvântului, si cât mai autentic.

2.    Cum indentifici narcisistul.

Narcisiștii sunt firi luminoase, inteligente , de multe ori stabili profesional  ce  știu cum să cucerească o femeie.

Cu alte cuvinte , narcisiști sunt în masură să se „vândă bine” și sunt maeștri  în „arta de a încânta și impresiona pa alții”.

Dar în spatele acestei fațede se acunde un imens gol interior și dificultăți profunde cu intimitatea.

Intr-o astfel de relație femeile tind sa fie masochiste,  prin prisma că puțini oameni ar fi dispuți să-și piardă ani buni din viață dăruind iubire necondiționată și in schimb primind doar frimituri .

3.    Oameni capabili de a cădea în dragoste , dar nu de a oferi dragoste.

Așa cum am menționat acești oameni la  început par cei mai buni, nu mai puțin frecvente fiind cazurile când la început  el arată precum un prinț perfect , dar ulterior devine impulsiv, lipsit de atenție și afecțiune.

Barbați narcisiști  sunt capabili  de a cădea în dragoste și pasiune copleșitoare, dar care nu se încadreză in relația : „dragostea  duce la dragoste”.

Dragostea necesită abilitatea de a vedea in partener ceea ce este  și să-l accepți cu propriile sale calități și defecte, abilitate pe care un narcisist nu o dezvoltă.

Copilăria unui narcisist , a fost aceea a unui copil răsfățat , sau chiar un pic idolatrizat de cătra părinții săi , dar niciodată iubit pentru  ceea ce a fost într- adevăr , ci numai pentru ceea ce a reprezentat in ochii părinților.

Cu alte cuvinte , acești copii au fost evaluați doar în măsura  în care au răspuns la așteptările ( de multe ori excesivă ) a părințiilor lor, nu este neobișnuit că li sa cerut să compenseze  visezele neîmplinite ale familiilor lor, excelând în toate , în face o impresie bună, fiind perfecți.

Din moment ce acestia nu a fost iubiți pentru ceea ce sunt, narcisiștii sunt incapabili de dragoste ( deși aparent au o bună stimă de sine) și de a iubi.

Intr-o relație acest lucru duce la incapacitatea de a accepta micile slăbiciuni și neajunsurile partenerului  iar pentru a fi iubit  trebuie să se adapteze la idealurile perfecționiste ale narcisistului.

4.Mereu în căutare .

În dragoste bărbații narcisiști sunt în masură  să simtă nebunește , ca mai apoi relația să fie catalogată ca lipsită de valoare și pentru ei ar trebui sa fie incheiată brusc sau de ce nu ,de a se arunca in brațele unei noi idile.

Problema e că narcisiștii au așteptări exagerate de perfecțiune atât de la ei însiși, de la alții ,cât și  de la relația de cuplu, care în timp va conduce la o stare de nemuțumire cronică. În dragoste narcisiștii nu pot sta in monotonie și rutină :totul trebuie să fie magic ca la început.

5.Trădarea este întotdeauna acasă

Nu intotdeauna narcisiștii tradează, dar trădarea este înradacinata in caracterul lor.

Ei trădează pentru că simt în interiorul lor un gol și au nevoie de emoții puternice  să se simtă în viață. Trădează în ciuda aparențelor de siguranță, stima de sine este fragilă și au tot timpul nevoie de confirmare constantă.

Un deosebit risc în acest sens îl reprezintă vârsta mijlocie: înaintarea  în vârstă est dificilă pentru toată lumea, dar un narcisist accepta mult mai greu îmbătrânirea. Teama de declin sexual și fizic  îl va face pe narcisist să caute un număr și mai mare de confirmări, evitând  colegii ( a cărui îmbătrânire este văzută ca o oglindă proprie) încercând să câștige admirația a și mai multor tinere și femei frumoase.

6. Farmecul de cuceritor.

Deși mulți narcisiști pot fi convinși să caute o relație de durată, ceea ce într-adevăr îi motivează  este entuziasmul de la început , iar „cucerirea dă adrenalină”.

Un prieten de-al meu narcisist  este maestru in arta de a cuceri ( dar apoi ajunge să fie rapid plictisit de femeia pe care  tocmai a sedus-o ), motivând ca ramâne într-o relație atâta timp  cât el are de câștigat. Cu alte cuvinte , denotă posibilitatea de a menține  intresul  său doar pentru o singură femeie care demonstreză independență și inaccesibilitate.

7. Cereri mari și  puține daune.

Într-o relație sănătoasă fiecare partener încearcă să-l facă fericit pe celălalt, dar relația alături de un narcisist este o relație doar cu un singur sens: fără să realizeze că el cere prea mult , dar oferă prea puțin în schimb.

Centrat pe sine si pe incapacitateade a face compromisuri, acesta așteapta ca femeia să se adapteze mereu la starea lui de spirit si bună voie, absențele lui , angajamentele  sale și hobby-ul său , vor avea întotdeauna prioritate față de viața de cuplu.

Relația este modelată pe nevoile lui  iar nevoile ei sunt ignorate.

Incapabil de empatie , narcisistul nu înțelege nevoile partenerei , dar va accepta cerințele ei ca o costrângere prin încercarea de a manipula și de a schimba.

8. Cum să ieși din relația cu un narcisist.

Practic pentru a ieși din relația cu un narcisist , trebuie să renunți la iluzia de schimbare.

O greșeală pe care pe care o fac femeile de obicei este să se lepede de sine, suferind pentru ceea ce simt în relație, încercând să se convingă în acest fel „E in regulă”. Am auzit de prea multe ori celebru discurs: „ Îmi aduc aminte de vremurile bune, si Eu sunt cu el de atât de multa timp,  încât nu-mi pot găsi pe cineva mai bun”.

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu