sâmbătă, 22 august 2015

CUM SĂ ÎNVINGI TIMIDITATEA


Pentru a elimina timiditatea va trebui în primul rând să-ți controlezi emoțiile profunde.

Dar ce este timiditatea?

Timiditatea este  o forma de anxietate  socială și inhibare de comportament. Este o dificultate sau un blocaj  în relațiile interpersonale , în special în situații noi sau cu persoane nefamiliare. Acest sentiment este unul foarte comun. Însă eliminarea timidității nu este un lucru ușor.

Acestă tulburare afecteză  în mod egal atât bărbați cât și femei în special în adoleșcență și tinerețe.

Timiditatea totuși este diferită de la individ la individ. Ea poate fi simțită ca un dinsconfort minim și ușor , pâna la inhibiții puternice, blocaje și retragere socială. Este un „ continuum” de senzații pe diferite niveluri și bariere comportamentale. De cele mai multe ori însă frica de judecată duce la anxietate, și timiditatea uneori poate fi greu de învins.

Ca urmare a acestor dificultăți sociale timiditatea  duce la comportamente de evitate în situații sociale și munca prin:

-          Inhibare în relatiile intime de teama de a nu fi judecat sau ridiculizat

-          Preocuparea de a nu fi criticat sau respins în situații sociale

-          Sentimente sociale de a nu fi stupid și incapabil

Astfel timiditate se manifestă în patru niveluri de acțiune:

Comportament : inhibare, rigiditate fizică, sentiment de gol interior, nervozitate, evitarea de a privi în ochi

Relații fiziologice: roșeață, tremur, tahicardie, amețeli, transpirație, sentimente iraționale, teama de a pierde controlul.

Credințe: gânduri negative despre ei înșiși, stimă de sine scăzută, teama de comentarii negative din partea altora, rumegări, perfecționism, auto-evaluare negativă.

Emoții: frică, rușine, singurătate, depresie, anxietate

Timiditate poate fi uneori complicată prin prezența altor tulburări , iar dacă devin cronice  pot duce la fobi sociale sau personalitate evitantă.

Acum însă ești pe cale de a descoperi cum să învingi timiditatea, și să fi capabil de  arăta cine ești tu cu adevărat, calitățile tale și valoarea ta.

Trebuie doar să știi câteva lucruri.

1.       Nimeni nu este timid, timiditatea este o alegere

2.       Poți învăța ce trebuie să faci pentru a depăși timiditatea.

Iată acum 5 super sfaturi  pentru a spune la revedere timidități pentru totdeauna.

Din păcate mulți oameni sunt convinși  că sunt timizi. 

Și tu?

Ei bine, atunci să începem de aici, pentru ca timiditatea nu este un mod de a fi.

Am scis că timiditatea este o alegere și încurând  vei înțelege  mai bine de ce, dar mai întâi să-ți arăt ceva foarte important.

Deși acum te consideri o persoană timidă pun pariu că nu întotdeauna esti așa.

-          Poate că ești timid sau timidă doar cu sexul opus? 

-           Când vă aflați în public și atenția celor din jur este axată doar pe tine.

Acest lucru ar trebui să vă convingă că nu sunteți timizi pentru că in cazul în care ați fi fost , această timiditate ar fi trebuit să apară in orice situație.

Gândește-te la asta!

Scrie toate circumstanțele care favorizează timiditatea ta.

Așează locuri, evenimente, oameni, lucruri pe care le faci când te simți timid sau timidă. Este important să înțelegi cum să depășești timiditatea , știind exact când și cum se declanșează. Vei observa cu siguranță că te comporți timid doar în anumite cazuri.
 

Diferența este importantă , daca ai fi fost timid  sau timidă , care ar fi caracteristica? Fiind ceva ce face parte din tine,  ar putea fi schimbat cu greu. Dar dacă timiditatea este doar un comportament în anumite situații , atunci cu siguranță puteți schimba ceva.

Poate te gândești , dar timiditatea nu este o emoție?

Dar atunci când ești timid există tot felul de gânduri și acțiuni care sunt mult mai importante decât ceea ce simți.

Toată lumea are propriile sale probleme, dar în spatele timidității există întotdeauna opiniile altora și teama noastră permanentă ca ei cred ceva negativ și rău despre noi. Problema este alta , sentimentul inandecvat , teama de a nu fi respins este doar o situație creata în mintea noastră.

Ești timid sau timidă pentru că îți este teamă de a arăta cine ești cu adevărat, deoarece tu crezi permanent că nu vei fii apreciat.

Așa cum am menționat  acest lucru este un obicei , nu pentru că ne-am născut timizii, dar devenim în timp.

Cu puțină perseverență și exercițiu poți învăța cum îți poți îmbunătăți relațiile cu ceilalți.

Învață sa te placi!  Fiecare dintre noi este unic, și pe lângă defecte avem și o mulțime de calități. Ești o persoană minunată pentru ceea ce esti!

Nu mai fugi de situațiile sociale găsind tot felul de scuze. Chiar dacă la început va fi mai greu și deloc confortabil, nu te da bătut. Cu cât vei exersa mai mult cu atât vei deveni mai relaxat în diverse situații sociale. Iar dacă dai greș ține minte  că eșecul nu este întotdeauna un capăt de țară.

Învață să-i asculți pe cei din jur. Adesea oamenilor le place să vorbești  despre ei înșiși, iar acest lucru poate fi arma ta secretă în înfângerea timidități sociale.

Relaxează-te ! Acceptă-i pe ceilați așa cum sunt! Gandește-te că poate și ei au  fost ca tine, dar prin dorința de schimbare și perseverență și-au depășit starea de timiditate, ceea ce a fost  nu doar un câștig în folosul lor cât și în folosul celorlați.

Iubește-te pentru ceea ce ești! Exprimă-te liber!

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu