vineri, 2 octombrie 2015

LEGENDA CELOR DOI LUPI


Furia este una dintre cele 4 emoții fundamentale.  Dacă ne domină, noi suntem sclavi, dar dacă o putem direcționa ne poate da un impuls suplimentar necesar  pentru a aborda chiar și cele mai dificile obstacole.

În articolul de astăzi vreau să vorbesc despre modul de a controla furia. Ochii: "din umbră, văd tot" ei controlează, nu reprimă. Furia reprimată, de fapt, poate avea consecințe mult mai periculoase decât furia în sine. Pentru a rezolva această problemă am ales să vă propun o poveste nativ americană foarte veche: legenda celor doi lupi Cherokee .

Într-o zi șeful unui trib Cherokee a decis că e timpul să-l învețe pe nepotul său preferat o lecție de viață importantă. El l-a dus în pădure, l-a așezat la poalele unui copac mare și a început să-i spună de lupta care are loc în inima fiecărei ființe umane:


"Dragul  meu nepot, trebuie să știi că, în mintea și inima fiecărui om există o bătălie perpetua. Dacă nu iei în calcul să conștientizezi, nu vei știi niciodată în ce direcție te îndrepți, uneori vei câștiga ,însă mai devreme sau mai târziu, teama că poți pierde toate lucrurile pentru care ai muncit din greu, te va face victimă  sigură a evenimentelor. Să știi că această luptă este, de asemenea acasă, în inima unui înțelept  cât și a unui  vârstnic așa ca mine.

În mintea mea, de fapt, locuiesc doi lupi mari: unul alb, celălalt negru. White Wolf este bun, bun și iubitor; El iubește armonia și luptă doar pentru sine și "haita" lui protejată.  Lupul  Negru este destul de posac, violent și furios. Fiecare mic pas înapoi este un pretext pentru izbucnirea lui. El luptă cu toată lumea, tot timpul, fără motiv. Gândirea sa este întunecată de ură, lăcomie și mânie. Dar furia lui este inutilă, pentru că aduce decât necazuri. Trebuie să știi că sunt zile când este foarte greu să trăiești căci acești doi lupi luptă neobosit pentru a domina sufletul meu. "

Pironit locului si murind  de nerăbdare băiatul  întrebă pe bunicul său: "Dar în cele din urmă care dintre cei doi lupi va câștiga?"

Șeful indian a răspuns într-un glas ferm peste zgomotul copacilor din pădure:

Amândoi înving fiule! Depinde pe care alegi să-l hrănești!

Vezi nepotul meu, dacă hrănesc doar lupul alb, cel negru mă așteptă înfometat  în întuneric, iar la prima distragere sau neatenție va ataca cu lăcomie lupul bun. Dacă, totuși, am atenția cuvenită ,mai devreme sau mai târziu încercând să înțeleagă natura și să învețe să exploateze puterea și tăria, în vremuri de nevoie, cei doi lupi pot trăi împreună în pace în mintea mea.

Băiatul părea confuz: "Cum pot câștiga amândoi bunicule?

 Bătrânul Cherokee  zâmbi nepotului său și  continuă povestea: "The Black Wolf are multe calități de care noi toți am putea avea nevoie în anumite circumstanțe. El este neînfricat și hotărât, inteligent și capabil să elaboreze strategii necesare pentru a domina în luptă. Simțurile sale sunt ascuțite și ochii, obișnuiți cu întunericul, pot examina cea mai mică mișcare și astfel ne v-a salva  la noapte de ambuscadă. Pe scurt, dacă ne putem îmblânzi lupul nostru negru, el se va dovedi aliatul nostru cel mai valoros. "

Pentru a-și convinge în cele din urmă nepotul , șeful indian a luat din buzunar două bucăți de carne și le-a aruncat la pământ, una la stânga și una la dreapta. Arăta cu degetul spre ele, apoi spuse: "Aici la stânga mea este bucata de carne  pentru lupul alb iar la dreapta bucata  pentru lup negru. Dacă aleg să-i hrănesc pe amândoi lupi nu se vor mai lupta între ei pentru a cuceri mintea mea și am posibilitatea de a alege ce  lup vreau sa hrănesc ori de câte ori am nevoie  . Amintește-ți:

Furia reprimată, este ca lupul înfometat!

Dragă nepotule, trebuie să înțelegeți că nu trebuie să se suprime sau sa moară de foame orice aspect al caracterului nostru. Pentru a controla furia si alte părți întunecate care se ascund în adâncul minții noastre, trebuie să învățăm să le cunoaștem, să le acceptăm și să le exploatăm în cele mai mici detalii. Numai în acest fel lupta interioară dintre cei doi lupi va înceta. "

Sper că această versiune a legendei Cherokee v-a plăcut și v-a dat unele noi surse de  inspirație.

Dacă da, simte-te liber să o împărtășești prietenilor și tuturor celor care ar putea beneficia de înțelepciunea ei.

Sper că i-ai ”prins” morala și sper ca aceasta va avea darul de a te face să privești, dintr-o altă perspectivă, vechile convingeri despre bine și rău care ți-au fost inoculate în copilărie și de-a lungul vieții tale de până acum.

Îmi doresc să conștientizezi că, doar acceptându-te în întregime așa cum ești, cu lumina și cu umbra din tine, poți să-ți găsești Pacea interioară și … poți avea totul!

Și îți doresc să ai totul!




 


 

Un comentariu: